vineri, 8 februarie 2013

                                                   Five in the House-Anca Poterasu Gallery

Expozitie colectiva realizata in urma unui open call.
 Artisti:Adina Mocanu, Daniel Djamo, Mirela Joja, Oana Rad, Raluca Croitoru.
 Curator: Simona Vilău


                                  
                                                            Fosile

 O casa ascunde mult mai multe răspunsuri decat ar putea da fiecare dintre noi. Ea îmbracă un gol pe care, prin simpla demarcaţie a pereţilor, se transformă și primește valoare. Uneori, când trec pe lângă zidurile unor case, aș fi  curioasă să văd ce e dincolo, ce persoane locuiesc și mai ales ce persoane au locuit. Fiecare spaţiu are o încărcătură specială care se adună în timp, se sedimentează. Pe acolo au trecut  oameni care , au râs, au plâns, au adunat obiecte, le-au mutat apoi, le-au aruncat sau pur și simplu le-au parasit, ele fiind singurii martori ai acestor prezenţe. Când privesc un obiect din trecut, îmi place  să îmi imaginez povești în jurul lui, să simt ce au simţit și  alţii prin mâinile cărora a trecut, să fac parte la rândul meu din istoria lui. Acest exerciţiu îl fac mai ales în muzee, unde mă privesc în oglinzile din sălile opulente și mă gândesc la câti oameni și ce lucruri  “a văzut”  oglinda aceea.
Nu știu ce a fost Galeria Anca Poterașu înainte și intenţia mea nu este să îi cercetez trecutul real. Ce îmi doresc este să îmi pun întrebări și să îmi imaginez. Imi imaginez totul gol și obiecte adunate, pierdute prin tot spaţiul casei. Ele sunt ca niște martori a ceea ce a fost, o certitudine că ceva a fost. Obiectele albe puse  pe pereţii galeriei sunt ca niste fosile care trădează un trecut descoperit în urma “excavării” spaţiului și pereţilor. Ele nu aparţin nimănui acum, ci doar casei; se confundă și fac corp comun cu ea. Ele sunt doar prezenţe care confirmă.
Intervenţiile pe fotografie vin în continuarea obiectelor albe, ca un instrument de  radiografiere a lor, a “fosilelor”. Incerc să caut  și mai mult, până când găsesc obiecte obișnuite  care arată că pe aici a fost cineva.  Amprenta mea personală se așează peste fotografie, ca o radiografie realizată de ochii mei. Aceasta  arată un trecut posibil, deconstruit, care necesită o reconstruire pe baza rămașitelor.Niciun comentariu: